Pembiayaan awam negeri Kedah - Anuar, Abdul Rahim; Majid, Rahimah (1994)
Analisis terhadap hasil dan perbelanjaan negeri telah menunjukkan bahawa kedudukan fiskalnya sentiasa mengalami defisit.Kertas ini juga cuba melihat, sejauhmanakah penglibatan kerajaan negeri, menerusi belanjawannya, untuk meningkalkan pertumbuhan ekonomi dan kedudukan sosio-ekonomi rakyatnya. Peruntukan-peruntukan kewangan dalam Perlembagaan Malaysia secara tak langsung telah mewujudkan ketakseimbangan fisikal antara Kerajaan Persekutuan dengan kerajaan-kerajaan negeri. Walaupun Kerajaan Persekutuan menyedari hakikat ini dan memberi gran kepada kerajaan negeri namun masih wujud ketakseimbangon fisikal di kalangan kerajaan-kerajaan negeri.Ini dicerminkan oleh keterbatasan dalam pengutipan hasil dengan meluas dan mjejaskan pembiayaan perbelanjaan negeri dalam perbelanjaan mengurus dan pembangunan.