Pemilihan strategi dalam komunikasi perundingan - Mustaffa, Che Su (Universiti Utara Malaysia, 2005)
Perundingan merupakan antara aspek penting dalarn pengumsan. Ianya merupakan proses yang melibatkan komunikasi. Perundingan sering-kali berlaku apabila wujudnya konflik antara individu, kumpulan, mahupun organisasi. Fenomena konflik membawa kepada pihak-pihak terlibat berminat untuk menyelesaikan perselisihan faham dan cuba mencari persetujuan bersama. Di sinilah pentingnya peranan komunikasi yang berkesan sebagai suatu bentuk elemen bagi mencapai persetujuan bersama yang akan dibincangkan secara langsung dalam artikel ini.