Prosedur perlaksanaan dan penilaian latihan praktikum Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Kerja Sosial (BSWM) Universiti Utara Malaysia (UUM) - Jamaluddin, Zakiyah; Abdul Hamid, Ahmad Shukri; Ahmad, Noor Azizah (Samudra Biru, 2011)
Latihan praktikum merupakan antara komponen utama dalam kurikulum pengajian Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Kerja Sosial (BSWM) yang ditawarkan oleh Universiti Utara Malaysia (UUM). Matlamat latihan ini diadakan adalah untuk memberikan pendedahan kepada pelajar terhadap elemen praktis dan keperluan-keperluan berkaitan kemahiran kerja sosial dalam konteks sebenar sebelum mereka menempuh alam kerjaya. Dalam usaha melahirkan graduan yang lengkap dengan kemahiran dan ilmu pengetahuan berkaitan profesion kerja sosial, komponen praktikum dilihat sebagai mewakili suatu gagasan penilaian yang kritikal bagi mengukur kemampuan pelajar dalam mengaplikasikan ilmu teoritikal dan praktis secara menyeluruh dalam konteks amalan yang sebenar. Artikel ini memberikan gambaran menyeluruh tentang latihan praktikum di bawah program BSWM. Ia memperihalkan prosedur perlaksanaan dan proses penilaian pelajar, disamping membincangkan tentang rasional serta asas yang diguna pakai untuk melaksanakan dan menilai program latihan ini.