Konsep e-komuniti dan pengurusannya - Omar, Nuredayu (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2005)
E-komuniti umumnya adalah penglibatan sekurang-kurangnya sebuah komuniti dalam memanfaatkan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dengan tujuan untuk pengkayaan kehidupan. E-komuniti akan wujud secara menyeluruh di Malaysia apabila konsep e-komuniti dapat diterapkan dalam minda masyarakat Malaysia lebih-lebih lagi jika penerapan inovasi ini dilaksanakan secara konsisten. Langkah yang paling wajar ialah dengan melaksanakan satu projek e-komuniti. Pelaksanaan projek e-komuniti mementingkan tiga elemen utama iaitu para sukarelawan, kefahaman terhadap komunikasi keorganisasian dan konsep projek serta kemahiran penggunaan ICT. Dalam konteks penulisan ini, perbincangan akan memfokuskan kepada elemen kedua iaitu kefahaman terhadap komunikasi keorganisasian dan konsep projek secara umum dalam usaha menjayakan projek e-komuniti.