Mengutamakan pendidikan syiar Islam - Darwi, Sahbulah (Utusan Malaysia, 2012)
KEDAH adalah antara negeri yang cukup dikenali kerana banyak melahirkan tokoh-tokoh negara dan ulama yang memberi sumbangan besar dalam memajukan bidang pendidikan dan memartabatkan syiar Islam.