Kolonialisme membahagiakan? - Kelana, Musafir (Sekolah Pembangunan Sosial, Universiti Utara Malaysia, 1997)
Kolonialisme biasanya hanya dikaitkan dengan penjajahan yang berbentuk eksploitasi penduduk dan sumber alam di mana penduduk itu berada (colonialism of populating settlers atau COPS). Namun bagi Professor Abdelahab M. Elmessiri, yang melawat Sekolah Pembangunan Sosial Universiti Utara Malaysia pada 31 Disember 1996, matlamat penjajahan itu bukan hanya setakat itu.