Siapakah kita ini: Biawak, beruk, katak atau pemimpin? - Kelana, Musafir (Sekolah Pembangunan Sosial, Universiti Utara Malaysia, 1998)
Tulisan ini berdasarkan kepada beberapa sumber bacaan saya. Malangnya saya lupa penulisnya. Penulisannya memang penting untuk disebutkan. Namun, sekiranya penulisnya sudah susah untuk dikenalpasti, itu tidak bermakna kandungan tulisannya tidak boleh disebarluaskan. Apalagi sekiranya kandungan tulisan itu memberi perenungan kepada kita untuk melakukan refleksi diri. Seperti kata-kata yang terdapat dalam tajuk tulisan ini, kesemua bacaan yang menjadi inspirasi ditulisnya artikel ini, kesemua bacaan yang menjadi inspirasi ditulisnya artikel ini sekurang-kurangnya ingin mengingatkan kita agar kita berusaha secara ikhlas untuk menjadi pemimpin dan bukan bertingkahlaku sebagai biawak, beruk atau katak.