Jenayah rogol: Satu tinjauan dari sudut punca peningkatan kes dan cara penyelesaiannya - Mustaffa, Jamaludin; Othman, Zaheruddin (2000)
Jenayah rogol merupakan penyakit yang sering menjadi perhatian masyarakat.Hampir saban hari media massa menyiarkan kejadian-kejadian rogol hingga mendatangkan perasaan ketakutan terutama anak-anak gadis.Berdasarkan situasi sebegini, kajian telah dibuat dan ia telah dijalankan ke atas sekumpulan banduan yang telah disabitkan dengan jenayah rogol di Penjara Alor Setar, Kedah.Di antara tujuan dibuat kajian ini adalah untuk mengenalpasti faktor-faktor penyebab mengapa kes-kes rogol meningkat sepanjang masa.Dari hasil kajian beberapa kesimpulan teloh dapat dikenal pasti.Di samping itu juga, kajian ini mengusulkan beberapa jalan penyelesaian yang mungkin dapat digunakan bagi menangani permasalahan ini daripada berlarutan.