Keberkesanan program BBA: Satu tinjauan industri elektronik dan kemudahan asas - Jamal Khan, Mohamad Khan; Mohamad, Mohamad Hanapi (Universiti Utara Malaysia, 1997)
Kajian ini adalah satu kajian tindakan yang berbentuk keratan rentas dengan organisasi sebagai unit analisis yang cuba meninjau pendapat pihak industri dan badan korporat terhadap program BBA terutamanya dari aspek penguasaan dalam tiga bidang utama iaitu komunikasi, kemahiran analitikal dan penurusan strategik. Hasil kajian memperlihatkan bahawa tahap penguasaan kemahiran di dalam bidang komunikasi, kemahiran analitikal dan pengurusan strategik di kalangan graduan BBA adalah sederhana baik. Di samping itu, graduan BBA dikenalpasti kurang kemahiran praktikal dan teknikal, dan mereka adalah terlalu teoritis. Pihak industri dan badan korporat mengharapkan program BBA dapat melahirkan graduan yang berkemahiran tinggi dalam menyelesaikan masalah, mampu berkomunikasi dengan berkesan, bersikap positif, kemahiran pengurusan yang tinggi, berfikiran positif,"market-driven",berpengetahuan, dan kreatif. Untuk menjawat jawatan pengurusan, industri mengutamakan graduan yang menguasai kemahiran pengurusan, komunikasi, interpersonal dan analitikal berbanding dengan kemahiran-kemahiran lain seperti matematik, pemasaran dan teknologi maklumat.Namun demikian, penyelidik ingin manarik perhatian pembaca tentang populasi kajian yang dihadkan kepada industri elektrik dan elektronik yang tertumpu di utara Malaysia. Oleh itu, penyelidik mencadangkan suatu kajian yang lebih menyeluruh dijalankan di masa akan datang yang meliputi semua sektor ekonomi di Malaysia.