Masalah dan cabaran pengilang padi Negeri Kedah - Kasim, Azilah; Haron, Sudin; Lim, Kong Teong (UUM College of Business, 2000)
Industri pengilangan padi merupakan salah satu tonggak ekonomi negara yang penting. Justeru itu, isu serta masalah pengurusan yang dihadapi oleh pengilang perlu diketahui dan diberikan perhatian. Kajian ini menyoroti isu dan masalah pengurusan pengilang padi dari beberapa sudut dengan menjadikan populasi pengilang Negeri Kedah sebagai subjek kajian. Hasil kajian menonjolkan beberapa cabaran yang dihadapi oleh pengilang. Antara yang paling ketara ialah masalah pengaruh persekitaran makro kesan dari pengkorporatan BERNAS terhadap pengilang yang tidak bernaung di bawah BERNAS (BSPB) dan peningkatan kos operasi yang dihadapi oleh kilang yang bernaung di bawah Skim Pengilang Bumiputera (SPB). namun begitu, pengilang secara amnya menunjukkan yang meraka berpuas hati dengan amalan pengurusan, pengeluaran, kewangan dan pemasaran yang mereka amalkan sekarang. Ini menunjukkan ketidakecenderungan pengurus untuk mengurus kilang ke tahap yang lebih baik walaupun mereka merasai bahang persaingan dalam industri pengeluaran beras kini. Berdasarkan temuan kajian, beberapa saranan bagi meningkatkan industri pengeluaran beras di Negeri Kedah telah dicadangkan.