Kajian fenomena remaja devian black metal: Permasalahan dan cadangan penyelesaian - Syed Ibrahim, Sharifah Sofiah 'Atiqah (Institut Kajian Darul Aman (IDAMAN), Universiti Utara Malaysia, 2002)
Golongan remaja merupakan golongan yang kerapkali dikaitkan dengan gejala sosial. Mereka perlu diberi perhatian jika dibandingkan dengan golongan-golongan lain. Keremajaan mereka menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya kuning dan terperangkap dalam pencarian identiti diri. Kertas kerja ini akan menyentuh mengenai kumpulan remaja Black Metal yang menjadi isu hangat baru-baru ini. Gejala Black Metal lebih merupakan isu budaya paganism yang telah menular dikalangan remaja Melayu Islam. Kertas kerja ini akan mengupas punca-punca berlakunya gejala Black Metal, teori-teori yang berkaitan yang boleh menerangkan mengenai gejala ini, dan akhirnya mencadangkan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi.