Perbandingan gaya belajar tiga kelompok etnik utama di universiti-universiti awam di Malaysia - Aziz, Abdul Rahman; Sudin, Sobri; Saad, Shafee (Sekolah Pembangunan Sosial, 2001)
Kertas ini bertujuan untuk membentangkan hasil dapatan kajian berhubung gaya belajar tiga kelompok etnik utama di universiti-universiti awam di Malaysia. Hasil kajian jelas mendapati bahawa ketiga-tiga kelompok etnik utama menganut gaya yang berbeza. Ini dapat dilihat dari sudut gaya belajar terangkum di dalamnya aspek penyesuaian diri di universiti, pemilihan kursus, pembentukan kumpulan belajar, pergaulan harian, interaksi dengan pensyarah dan gaya mengulangkaji. Hasil soal-selidik dan temuduga yang dijalankan, didapati perbezaan ketara yang wujud itu berpunca akibat pengaruh persekitaran, budaya, proses sosialisasi dan pengukuhan sistem yang ada di universiti. Justeru itu kertas ini menyarankan bahawa dalam kerangka usaha menangi persoalan ini harus wujud semacam 'kepekaan budaya' ke atas ketiga-tiga kelompok etnik pelajar dapat dibangunkan mengikut acuan yang dihasratkan oleh kepimpinan negara iaitu perkongsian dan pencapaian matlamat perpaduan dan keseimbangan ekonomi menerusi dasar pendidikan negara.