Pengajian empat tahun: Satu keperluan pengijazahan kepada graduan ICT di IPTA - Mat Cha, Md Zahir; Wan Ishak, Wan Hussain (2004)
Teknologi Maklumat merupakan suatu bidang penting dalam pembangunan negara. Sehubungan dengan itu, pelbagai usaha telah dilaksanakan oleh pihak kerajaan bagi menjayakan bidang ini.Institusi pengajian tinggi samada awam atau swasta juga perlu komited dalam melaksanakan dan melahirkan graduan dalam bidang Teknologi Maklumat. Universiti Utara Malaysia melalui Fakulti Teknologi Maklumat telah merangka dan menawarkan beberapa program dengan matlamat untuk melahirkantan graduan dalam bidang teknologi maklumat yang berkualiti dan mempunyai daya saing yang tinggi. Walau bagaimanapun, tempoh masa perlaksanaan program ini didapati menyukarkan proses pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, kertas kerja ini mencadangkan tempoh masa pengajian ditambah dari tiga tahun kepada empat tahun.