Cabaran mempertahankan alam sekitar Kedah - Syed Hussain, Tuan Pah Rokiah; Ismail, Hamidi (Pusat Pengajian Siswazah UKM, 2005)
Hambatan pembangunan yang semakin pesat dan drastik kini mencetuskan implikasi negatif kepada manusia dan alam sekitarnya. Kemusnahan ekologi pastinya tidak dapat dielakkan demi memenuhi tuntutan pembangunan dan kemajuan ciptaan manusia. Kedah merupakan antara negeri yang tidak ketinggalan menerima ledakan pembangunan daripada kawasan sekitarnya yang pesat berkembang seperti Pulau Pinang dan Perak. Pelbagai aktiviti dan projek pembangunan telah dirancang dan dilaksanakan oleh kerajaan bagi memenuhi permintaan rakyat. Namun apa yang dibimbangkan ialah kesan alam sekitar akibat daripada projek pembangunan yang telah dilaksanakan seperti Desa Utara Lake Resort, Pedu Golf dan Lake Resort, Empangan Beris dan sebagainya. Ini kerana pembinaan projek-projek tersebut secara tidak Iangsung akan meninggalkan kesan negatif kepada alam sekitar terutamanya aspek ekologi. Justeru bagi mempertahankan alam sekitar negeri Kedah, Dasar Alam Sekitar Negara perlu diimplemenkun agar kemajuan ekonomi, sosial dan budaya dapat diteruskan dan pada masa yang sama dapat meningkatkan kualiti hidup rakyat Kedah, menerusi kesejahteraan alam sekitar dan pembangunan lestari.