Riwayat sultan berjiwa rakyat: Tuanku Abdul Halim raja yang berhemah tinggi, mesra rakyat - Hashim, Roslinda (Sinar Harian, 2011)
Duli Yang Maha Mulia Sultan kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah diputerakan pada tanggal 28 November 1927 di Istana Anak Bukit, Alor Setar.