Diplomasi dan kejayaan organisasi - Kelana, Musafir (Sekolah Pembangunan Sosial, 2001)
Tulisan ini cuba memperlihatkan bahawa diplomasi bukan hanya berguna bagi sesebuah negara dalam usaha memenuhi kepentingan kebangsaannya, tetapi juga boleh digunakan oleh pengurus mana-mana organisasi untuk memenuhi matlamat organisasi berkenaan. Untuk maksud tersebut, tulisan ini akan menyentuh tiga perkara penting sebagai berikut: (1). Deskripsi tentang diplomasi dikaitkan dengan kepentingannya. (2). Diplomasi dikaitkan dengan pencapaian matlamat organisasi dan (3). Prospek diplomasi dalam mencipta kejayaan organisasi