Nilai-nilai tradisi dalam Buddhisme, Konfusianisme dan Islam : Sumbangannya dalam menghadapi fenomena globalisasi - Markom, Ruzian (Sekolah Pembangunan Sosial, 2001)
Nilai-nilai tradisi memainkan peranan yang penting dalam pembentukan identiti negara-negara di Asia Tenggara. Singapura dikenali sebagai sebuah negara Konfisianisrne. Thailand pula adalah sebuah negara yang mengamalkan nilai- nilai tradisi yang berpegang kepada nilai-nilai Buddhisme. Malaysia dengan masyarakat majmuk sebagai sebuah negara Islam, Buddhisme dan Konfisianisme. Unsur-unsur nilai tradisi dalam ketiga-tiga tamadun merupakan nilai-nilai universal yang boleh dipartikularisasikan dalam konteks globalisasi.