Hubungan komunikasi organisasi dengan komitmen keorganisasian - Mustaffa, Che Su (Sekolah Pembangunan Sosial, 2001)
Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungan antara kepuasan terhadap aspek-aspek komunikasi yang wujud di alam sesebuah organisasi dan hubungannya dengan komitmen keorganisasian di kalangan kakitangan sesebuah organisasi. Sejumlah 307 orang responden terlibat di dalam kajian ini. Kaedah pengumpulan data ialah dengan mengunakan soalselidik. Kepuasan Komunikasi Organisasi oleh Downs dan Hazen (1977) dan soalselidik Komitmen Keorganisasian oleh Meyer dan Allen (1990). Hasil analisis menunjukkan wujud hubungan yang positif dan signifikan antara kedua-dua pembolehubah. Keseluruhan aspek komunikasi organisasi mempunyai hubungan yang signifikan dengan konmitmen keorganisasian.