Gaya hidup wanita yang menjalankan urusan pembelian bahan makanan: kajian kes di Bandaraya Kuching - Abu Mansor, Shazali; De Run, Ernest Cyril; Loh, Wei Min
Pembangunan telah mengubah gaya hidup dan ciri-ciri psikografik wanita masa kini. Namun perubahan ini tidak menghalang peranan wanita dalam menjalankan urusan rumah tangga melalui pembelian barang makanan. Bagaimanakah ciri psikografik wanita masa kini mempengaruhi urusan pembelian makanan serta adakah ianya berkait dengan ciri demografik wanita. Kajian ini meneliti gaya hidup dan tingkah laku wanita di Sarawak yang mengambarkan psikografik mereka. Pembolehubah psikografik merangkumi cara penggunaan masa, cara membuat pilihan serta keutamaan terhadap barangan, serta bagaimana persepsi wanita terhadap barangan atau perkhidmatan. Kajian ini mengenal pasti gaya hidup wanita masa kini dan dikelaskan sebagai wanita yang suka memasak, wanita yang suka makan di luar, wanita yang mementingkan kesihatan dan kecantikan, dan wanita wang berorientasikan rumah dan tradisional. Ciri psikografik ini mempunyai hubungan yang signifikan dengan taraf perkahwinan, pekerjaan, umur, pendidikan, dan pendapatan.