Tentangan pekerja: masih relevankah ia? - Mohd Shamsudin, Faridahwati (2001)
Dalam era pengurusan hari ini, tentangan pekerja masih lagi relevan kepada pihak pengurusan. Ini adalah kerana pihak pengurusan perlu berhadapan dengan corak tentangan yang kurang ketara dan yang tidak langsung yang lebih menyulitkan dan menyukarkan usaha untuk menanganinya secara efektif. Kertas ini akan mengupas fenomena tentangan pekerja dalam organisasi, dan implikasinya kepada pengurusan organisasi. Perbincangan tentang isu ini akan dimulakan dengan sejarah ringkas perkembangan tentangan pekerja di Malaysia.