Profil pelajar yang lemah dalam pencapaian akademik: Satu kajian awal - Tang, Swee Mei; Mohd Zin, Md. Lazim; Lim, Kong Teong; Abdullah, Syahrina (2004)
Tahap pencapaian akademik pelajar di kalangan pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi menimbulkan kebimbangan pelbagai pihak. Sehubungan dengan itu, kajian ini telah dijalankan bagi mengenalpasti profil para pelajar lemah dalam pencapaian akedemik di sebuah universiti tempatan di Malaysaia.Antara ciri-ciri pelajar yang dikaji ialah jantina pelajar, kelayakan masuk, pencapaian akademik setiap semester dan program pengajian yang ditawarkan semasa kemasukan ke institusi tersebut. Data sekunder digunakan dalam kajian ini yang melibatkan seramai 128 orang pelajar. Hasil kajian mendapati bahawa pelajar berkelulusan Matrikulasi dan STPM merupakan pelajar yang menyumbang peratusan tertinggi dalam pencapaian akademik yang lemah. Kemerosotan pencapaian akademik dikenalpasti seawal semester pertama pengajian pelajar dan tahap kemerosotan prestasi akademik ini didominasi oleh- pelajar lelaki. Kemerosotan akademik pelajar perlu diberi perhatian oleh semua pihak yang terlibat bagi memastikan jalan penyelesaian kepada masaiah ini dapat dikenalpasti dan seterusnya dapat dilahanakan dengan jayanya.