Gangguan seksual di tempat kerja definisi, kesan dan langkah mengatasinya - Ismail, Zakaria; Habeeb Mohd, Abdul Malik; Achro, Malani (2001)
Ganguan seksual merupakan suatu fenomena negatif di tempat kerja yang boleh memberi kesan buruk kepada pekerja yang menjadi mangsa. Perilaku ini jika dibiarkan berlaku secara berluasa boleh menjejaskan produktiviti dan meningkatkan beban kos kepada organisasi berkenaan. Jenis gangguan seksual boleh dibahagikan kepada dua kategori iaitu yang berbentuk ugutan dan yang berbentuk ancaman terhadap ketenteraman peribadi. Sungguhpun ganguan seksual merupakan suatu masalah sejagat, namun interpretasi dan penerimaan sesuatu perilaku dalam hubungan interpersonal di tempat kerja bergantung kepada persepsi dan budaya sesebuah masyarakat. Banyak kemajuan telah dicapai dalam usaha untuk membendung dan membasmi gejala negatif ini. Di Malaysia misalnya, Kementerian Sumber Manusia telah memperkenalkan Kod Amalan Pencegahan dan Pembasmian Gangguan Seksual Di Tempat Kerja sebagai mekanisma dalaman untuk mencegah, menangani dan membasmi masalah ini.