Akta 597: Satu perkembangan hak asasi menusia di Malaysia - Abdul Wahab, Harlida; Bidin, Asiah (2001)
Artikel ini meninjau perkembangan hak asasi manusia di Malaysia dengan memberi fokus kepada Akta 597 iaitu Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia 1999. Tumpuan diberikan kepada penubuhan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) dengan melihat peranannya daripada segi fungsi dan kuasa, skop, keanggotaan dan penyiasatan yang dikendalikan sehagaimana yang diperuntukkan di dalam Akta. Sedikit latar belakang dan perkembangan hak asasi manusia di Malaysia akan turut diperbincangkan. Di akhir artikel ini, beberapa cadangan dikemukakan bagi menjamin kebebasan asasi rakyat Malaysia benar-benar tercapai.