Nasionalisme - Rambely, Nor Azlah Sham (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2004)
Setelah membaca bab ini para pelajar akan dapat: Mentakrifan maksud nasionalisme dan patriotisme. Membincangkan tahap-tahap perkembangan nasionalisme di Malaysia. Membezakan bentuk dan pola perjuangan rakyat di negara ini dalam menuntut kemerdekaan daripada kuasa penjajah. Mengetahui kesan nasionalisme ke atas masyarakat di negara ini. Menilai semangat kebangsaan dan pengorbanan dalam membebaskan negara dari cengkaman penjajah. Menjelaskan kepentingan dan permasalahan nasionalisme masa kini.