Pandangan pagawai awam terhadap isu dalam pembaharuan pentadbiran di Malaysia - Hussain, Ahmad Atory; Brahim, Malike (2006)
Perkembangan dalam pembaharuan pentadbiran melibatkan banyak aspek termasuklah dari segi sistem kerja, profesionalisme perkhidmatan, perubahan sikap di kalangan penjawat awam, sokongan terhadap dasar-dasar kerajaan. Apa yang lebih penting lagi ialah bagaimanakah respons pegawai-pegawai kerajaan terhadap dasar-dasar kerajaan berkaitan dengan pembaharuan-pembaharuan dalam pentadbiran awam yang diperkenalkan dari masa ke semasa.Perubahan yang sangat pesat dalam pentadbiran disebabkan berlakunya beberapa peristiwa atau dasar-dasar yang telah dibawa oleh pentadbiran Tun Dr. Mahathir bermula dari awal tahun 1980an hingga tahun 2003.Beberapa dasar politik tersebut telah memberi kesan kepada pentadbiran awam khususnya dari aspek tingkahlaku dan tanggapan para ahli birokrat awam Malaysia terhadap perubahan-perubahan dalarn pentadbiran awarn.