Art therapy dan trauma: Kajian dalam kalangan kanak-kanak Acheh mangsa bencana tsunami - Yusof, Yusmarhaini; Abbas, Sharima Ruwaida; Musa, Mohd Makzan (Sekolah Pembangunan Sosial, 2007)
Art therapy telah dikenalpasti sebagai salah satu kaedah yang dapat digunakan dalam profesion pembantuan. Kertas kerja ini meninjau penggunaan kaedah art therapy sebagai pendekatan altensif dalam kaunseling kepada kanak-kanak mangsa bencana tsunami, Acheh, Indonesia. Dengan menggunakan pendekatan non-directive seramai 65 orang kanak-kanak Acheh mangsa tsunami telah melukis pengalaman trauma bencana tsunami yang mereka dialami. Berdasarkan analisis simbol ke atas lukisan yang dihasilkan, tiga simbol utama telah dikenalpasti, iaitu simbol ketakutan dan kematian; simbol keyakinan dan kepercayaan kepada Tuhan; dan simbol gambaran harapan. Ketiga-tiga simbol ini memperlihatkan cara kanak-kanak mangsa tsunami menggunakannya sebagai salah satu mekanisma daya tindak dalam menghadapi trauma bencana ombak besar tsunami.