The relationship between price volatility, maturity and volume of trade of the Malaysian bond market - Yakob, Rubayah; Mohd Yusoff, Liza Marwati; Mat Nor, Fauziah (Sekolah Pengurusan, Universiti Utara Malaysia, 2002)
Kajian ini cuba membuat eksplorasi ke atas kesan tempoh matang dan volum dagangan ke atas kemeruapan pasaran bon Malaysia. Bon MGS, Cagamas clan Korporat yang aktif didagangkan merupakan data yang digunakan di dalam kajian ini. Perhubungan di antara pembolehubah-pembolehubah ini seterusnya dicerap dengan menggunakan analisa regresi. Tempoh kajian ini dibahagikan kepada tiga tempoh iaitu tempoh krisis (Mac 1996-Jun I997), tempoh semasa krisis sebelum pegging (Julai 1997-Ogos 1998) dan tempoh krisis selepas pegging (September 1998-Mac 1999). Adalah didapati bahawa tidak wujud perhubungan di antara kemeruapan harga dan tempoh matang bagi bon MGS dan Cagamas tetapi bagi bon Korporat, perhubungan di antara pemboleh ubah tersebut adalah positif dalam semua tempoh masa. Keputusan kajian juga menunjukkan bagi bon Korporat apabila volum dagangan dimasukkan ke dalam persamaan regresi, perhubungan di antara tempoh matang dan kemeruapan harganya menjadi tidak signifikan kecuali bagi tempoh semasa krisis sebelum pegging.