Usahawan IKS pelancongan: Menangani isu-isu perundangan terkini - Abd Aziz, Ahmad Shamsul; Ayub, Zainal Amin (2002)
Industri pelancongan memainkan peranan penting dalam menjana pertumbuhan ekonomi negara.Dalam usaha mempertingkatkan dan memajukan industri ini, penglibatan IKS tetap memainkan peranannya sendiri. Pengetahuan asas dari sudutperundangan amat perlu kepada usahawan-usahawan IKS pelancongan bermula dari proses memulakan pemiagaan sehinggalah kepada ianya dijalankun. Oleh yang demikian, artikel ini akan membincangkun proses penubuhan sesebuah pemiagaan, pemilihan bentuk-bentuk pemiagaan yang sesuai dan undang-undang yang berkaitan dalam menjalankan urusan pemiagaan seharian.