Audit commitee establishment in Malaysia: some insight prior to the Asian 1997 financial crisis - Abdullah, Shamsul Nahar (Universiti Utara Malaysia, 2002)
Kajian ini melihat motif utama penubuhan jawatankuasa audit di kalangan syarikat tersenarai di Malaysia. Tujuan utama kajian ini ialah untuk membantu memberi penjelasan kepada penemuan yang tidak tekal bagi kajian yang melibatkan keberkesanan jawatankuasa audit di Malaysia sebelum ini. Sebuah soal selidik yang terdiri dari dua belas perkara yang bertujuan untuk melihat motif utama penubuhan jawatankuasa audit telah diedar kepada juruaudit dalaman syaraikat yang dikenalpasti secara rawak dari kalangan syarikat yang tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur. Analisis menunjukkan motif utama penubuhan jawatankuasa audit ialah untuk mematuhi keperluan penyenaraian di BSKL. Dengan motif yang sedemikian, keberkesanan jawatankuasa audit adalah diragui dan ini mungkin menjelaskan kepada penemuan yang tidak tekal untuk kajian melibatkan keberkesanan jawatankuasa audit di Malaysia sebelum ini. Bukti ini juga menyokong penemuan kajian oleh Al-Murisi et al. (1997) yang mendapati bahawa majoriti syarikat yang tersenarai menubuhkan jawatankuasa audit ketika tarikh akhir yang ditetapkan oleh BSKL sudah hampir.