Citra pemikiran politik wanita melalui novel "Perempuan politikus Melayu" - Md. Noor, Asmah Bee (Institut Peradaban Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris dan International Institute for Asian Studies, 2005)
Kajian khusus dilakukan ke atas Novel “Perempuan Politikus Melayu” yang dihasilkan oleh Mohd Faizal Musa atau nama penanya Faisal Tehrani bertujuan untuk mengkaji pola-pola pemikiran politik wanita melalui watak-watak wanita seperti mana yang digambarkan melalui novel yang dipilih. Novel ini telah dicetak pertama kalinya pada tahun 2000. Novel setebal 237 muka surat ini memaparkan senario kehidupan kelompok manusia disebuah perkampongan ymg sedang membangun. Watak utama yang akan diberikan tumpuan ialah kepada Jora seorang ibu yang menghadapi pelbagai dugaan kehidupan dan jenny yang mempunyai segala bentuk kemewahan. Tidak ketinggalan watak Chai Yin dan Datin Engku Malini juga di analisis bagi menepati tujuan kajian dilakukan. Hasil daripada gambaran watak-watak wanita yang dipaparkan ini mendapati, citra pemikiran politik wanita ketara berbeza mengikut latar belakang dan hubungan sosial yang mereka lalui. Citra pemikiran politik wanita seperti mana yang gambarkan dalam novel ini memaparkan gambaran sebenarnya kebenaran yang berlaku masa kini.