Politik negara patut ambil kira pemikiran rakyat: Zaman kerajaan tahu segalanya tidak lagi relevan dengan lanskap politik semasa - Mardan, Roslee (Berita Harian, 2011)
KEPUTUSAN Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 mencetuskan pelbagai analisis bermakna dan justifikasi yang memberi landasan baru kepada corak politik Barisan Nasional (BN). Kejayaan BN mengekalkan pemerintahan dengan majoriti dua pertiga adalah sesuatu yang menjadi jangkaan bagi kebanyakan penganalisis politik dan rakyat.