Dunia Islam di bawah dampak penjajahan - Hamzah, Amir (PTS, 2003)
Penjajahan ke atas mana-mana bangsa dan negara di dunia adalah suatu pengalaman yang pahit. Lebih memeritkan jika penjajahan; tersebut bukan sahaja dalam bentuk fizikal malah minda bangsa itu juga turut terjajah. Pengalaman di beberapa buah negara yang terjajah seperti Asia Selatan, Wilayah Balkan, Kaukasus dan Asia Tengah, Afrika serta Asia Tenggara meninggalkan kesan ke atas jati diri bangsa itu akibat daripada krisis identiti yang dialami.