Penyelidikan merupakan satu seni untuk menyingkap pengetahuan baru - Abdul Ghani, Abdullah (Sekolah Pengurusan, Universiti Utara Malaysia, 2002)
Kertas ini cuba menjelaskan maksud penyelidikan dan tujuan sesuatu penyelidikan dijalankan. Kertas ini juga menegaskan betapa pentingnya ilmu penyelidikan kepada seorang pengurus dan menyedarkan kita dari mana sesuatu pengetahuan itu datang. Namun begitu, hasil pengetahuan yang dihasilkan penyelidikan saintifik masih boleh dipertikaikan, ini normal disebabkan penyelidik terpaksa berhadapan dengan masalah subjektiviti, berbagai limitasi dan terpaksa membuat beberapa andaian bagi membolehkan sesuatu penyelidikan saintifik dapat dilaksanakan.