Kontrak pengangkutan barangan melalui laut : Tanggungan tuan punya kapal di bawah common law - Che Hashim, Rosmawani (Sekolah Pengurusan, Universiti Utara Malaysia, 2002)
Dalam kontrak jualan antarabangsa terdapat pelbagai cara pengangkutan yang digunakan untuk mengangkut barangan sama ada melalui laut, udara atau darat.Di antara ketiga-tiga cara ini, sistem pengangkutan menggunakan kapal adalah yang paling popular diamalkan oIeh penjual dan pembeli yang menetap di negara yang berlainan. Pengangkutan melalui darat dan udara tidak kurang juga penting tetapi kapasiti untuk membawa barang agak terhad terutama apabila barangan yang hendak diangkut atau diserah-hantar terlalu besar, berat atau dalam kuantiti yang banyak. Justeru itu, ramai pihak yang terlibat dalam kontrak jualan antarabangsa memilih untuk menggunakan cara pengangkutan melalui laut. Untuk memastikan barangan yang diangkut selamat sarnpai ke pelabuhan destinasi, ia memerlukan kapal pengangkut yang baik.Tanggungjawab ini terletak atas tuanpunya kapal untuk menyediakan kapal yang layak laut dan di samping itu terdapat juga tanggungan-tanggungan lain yang harus dipikul oleh tuanpunya kapal.