Penilaian pantai-pantai di Utara Semenanjung - suatu pendekatan - Mohamed, Badaruddin; Hussin, Abdul Aziz; Abdullah, Aldrin; Omar, Shida Irwana (2004)

(untitled)
Kertas kerja ini membincangkan mengenai pendekatan suatu Penyelidikan Jangka Panjang IRPA. Objektif utama penyelidikan ini adalah menyenaraikan mengikut penilaian sumber pelancongan semulajadi di Perlis, Kedah dan Pulau Pinang. Sumber-sumber semulajadi yang telah dikenalpasti seperti pantai dan air terjun dinilai dengan menggunakan borang penilaian yang telah direkabentuk. Kertas kerja ini membincangkan metodologi dan pendekatan dalam menilai produk-produk tersebut. Lima faktor penilaian telah dirangka untuk menilai daya tarikan dan kualiti produk merangkumi kemudahsampaian dan pengangkutan, penginapan, infrastruktur dan kemudahan, aktiviti pelancong dan rupabentuk fizikal. Hasil penemuan dari penyelidikan ini adalah suatu senarai kuantitatif mengikut ranking yang boleh membantu perancang pembangunan pelancongan dalam merangka produk dan laluan pelancongan yang berpotensi dan membangunkan sektor pelancongan wilayah secara berintegrasi.