Pelancongan pinggir pantai: Implikasinya terhadap alam - Abd Shukor, Suryati; Mohd Anuar, Haslinda; Abdul Razak, Norhanim (2004)
Industri pelancongan telah dikenalpasti sebagai salah satu industri yang banyak menyumbang ke arah pembangunan ekonomi negara. Terdapat beberapa kategori yang termasuk dalam industri ini dan antaranya adalah pelancongan pinggir pantai. Pelancongan pinggir pantai melibatkan kawasan daratan dan sempadan laut. Antara tarikan-tarikan utama di kawasan pinggir pantai adalah resort yang menarik, pantai yang bersih, taman laut, aktiviti menyelam serta snorkel dan lain-lain lagi. Tarikan-tarikan ini mengundang jumlah kedatangan pelancong yang banyak ke kawasan berkenaan. Pembinaan infrastruktur untuk menyokong industri pelancongan, pelancong massa serta aktiviti-aktiviti tidak terkawal yang dijalankan oleh mereka menyebabkan berlakunya perubahan negatif kepada persekitaran. Kertas kerja ini bertujuan untuk mengupas beberapa impak yang timbul akibat pelancongan pinggir pantai. Beberapa cadangan turut digariskan bagi mengurangkan impak yang mungkin timbul di kawasan berkenaan.