Pelancongan tepi pantai - isu perundangan - Hussain, Abdul Aziz; Mohamed, Badaruddin; Mahmood, Abdullah (2004)
Isu-isu berkaitan elemen undang-undang adalah merupakan satu komponen yang tidak boleh dipisahkan dalam pengurusan pelancongan tepi pantai.Perkara-perkara mangenai hak, bidangkuasa dan tanggungjawab pihak-pihak berkuasa dan operator pelancongan serta pelancong sendiri adalah satu isu utama dan pertama yang perlu diambil perhatian. Isu ini pula akan berkait dengan aspek penyediaan dan penggunaan produk dan aktiviti pelancongan tepi pantai Akses, sempadan bidangkuasa, penjagaan keselamatan (bagi produk dan kepada pelancong sendiri) dan kebersihan perlu juga ditekankm dan diambil tindakan daripada aspek undang-undang.Seterusnya isu undang-undang berkaitan alam sekitar, tort, jenayah, pemuliharaan, perancangan juga turut dikaitkan dengan pelancongan tepi pantai Pelbagai undang-undang, terutamanya statut, akan terlibat dan terpakai kepada pihak berkuasa, operator bidang pelancong dan juga pelancong sendiri.