Pelancongan pantai: Evolusi dan tren - Abdul Razak, Norhanim; Abdul Shukor, Suryati; Mohd Anuar, Haslinda (2004)
Pantai merupakan salah satu tempat tarikan pelancongan yang utama. Kunjungan ke pantai sebagai satu destinasi percutian telah menjadi amalan sejak berkurun lamanya. Bermula sebagai salah satu aktiviti dikalangan golongan berada, tren berkunjung ke pantai telah berkembang dikalangan semua lapisan masyarakat yang memanafaatkan kunjungan mereka untuk menjaga kesihatan, mengisi masa lapang, rekreasi, berehat dan pelbagai aktiviti lagi.Pertumbuhan ekonomi dan infrastruktrur yang menyokong pelancongan pantai, seperti pembinaan resort dan kemudahan pengangkutan, turut membantu perkembangan ini. Kertas kerja ini membincangkan evolusi pelancongan pantai dan bagaimana ia berkembang menjadi satu tren yang global. Selain daripada itu, faktor-faktor yang dikenalpasti sebagai penyumbang kepada corak kunjungan ke pantai juga akan dikaji. Antaranya adalah jarak tempat tinggal pelancong dengan pantai, musim dan pelancong yang mempunyai anak. Tujuan kunjungan ke pantai serta aktiviti yang diadakan juga turut akan dikupas.