Kursus matematik punca utama kegagalan pelajar? Kajian kes di UUM - Yatim, Bidin; Syed Yahaya, Sharipah Soaad; Minai, Mohd Sobri; Omar, Zurni (Universiti Utara Malaysia, 1994)
Kertas ini melaporkan kajian yang bertujuan untuk mengenalpasti kursus yang menyebabkan kegagalan (memperolehi status lulus bersyarat dan gagal) para pelajar UUM dan seterusnya mengkaji faktor penyebab kelemahan dalam kursus tersebut.