Penyertaan masyarakat di zon timur (Kelantan) dalam pilihanraya 1999 - Ab Ghani, Rohani (2004)
Pilihanraya 1999 disifatkan oleh ramai penganalisis politik sebagai sangat penting berdasarkan kepada heberapa senario semasa tanahair pada masa itu. Kertas kerja ini menumpukan perbincangan mengenai tahap penyertaan masyarakat di Kelantan dalam pilihanraya tersebut. Responden terdiri daripada individu yang layak mcngundi iaitu yung berusia 21 tahun ke atas. Hasil kajian mendapati bahawa majoriti masyarakat pengundi di Kelantan lebih cenderung untuk terlibat dalam parti hanya sebagai ahli biasa dan bertindak sebagai pendengar ceramah politik sahaja. Hanya sebilangan kecil dari mereka merupakan kumpulan tegar dan kebanyakkannya terdiri daripada individu yang memegang jawatan dalam parti. Kempen merupakan strategi yang paling berjaya menarik para pengundi. Penemuan penting yang lain dalam kajian ini juga menunjukkan tren pengundian dipengaruhi oleh para pengundi muda. Manakala faktor yang paling mempengaruhi pengundi di Kelantan ialah ketokohan calon dan dasur parti. Beberapa isu yang saling berkaitan yang turut mempengaruhi pengundiun ialah isu agama dan pemecatan bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.