Pendatang asing di Kedah: Impak jenayah - Abdul Rahim, Radziah; Abdullah, Siti Alida John; Ab Ghani, Rohani (Sekolah Pembangunan Sosial, Universiti Utara Malaysia, 2000)
Pergantungan Malaysia terhadap tenaga kerja asing disebabkan kekurangan tenaga kerja dalam kebanyakan sektor ekonomi terutamannya perladangan, pembuatan, perkhidmatan dan pembinaan. Kini terdapat kira-kira dua juta pendatang asing di negara ini dan 500,000 daripada mereka merupakan pendatang tanpa izin. Kebanyakan mereka adalah rakyat Indonesia, Bangladesh, Thailand, Filipina dan Myanmar. Di Kedah, kehadiran pendatang asing disebabkan oleh: kegiatan pertanian bermusim, sektor perindustrian,sektor perkhidmatan, sektor pembuatan.