Ratna Sari Dewi: Wanita dalam kehidupan Presiden Sukarno - Ab Ghani, Rohani (2008)
Ratna Sari Dewi merupakan salah seorang wanita yang muncul dalam hidup Sukarno. Berbangsa Jepun dan nama asalnya ialah Naoko Nemoto. Mengaku mengagumi karisma Presiden Indonesia, beliau kemudiannya berkahwin dengannya sebagai isteri ketiga dan mendapat liputan antarabangsa. Menjelang akhir tempoh kekuasaan Sukarno berikutan dengan Peristiwa G30S/PKI 1965, Dewi telah berangkat ke luar negara dan meninggalkan Sukarno dalam tahanan di rumah sehingga akhir hayat apabila beliau meninggal dunia pada tahun 1970. Kertas keja ini menyoroti sebahagian dari sejarah kehidupan Ratna Sari Dewi semasa sebagai "Wanita Pertama" Indonesia dan beberapa peranan politik beliau. Sebahagian dari sumber-sumber yang digunakan dalam kertas keja ini adalah rekod-rekod British yang dirujuk di British National Archive, Kew, London.