Pengurusan persekitaran dan pelancongan di Malaysia: Konsepsi dan kajian - Syed Hussain, Tuan Pah Rokiah (Universiti Utara Malaysia, 2006)
Pertumbuhan sesebuah bandar sebenarnya mempunyai pengaruh yang besar terhadap kualiti hidup manusia semenjak zaman prasejarah sehingga ke hari ini.Ini kerana pembangunan bandar merupakan pemangkin kepada pertumbuhan keglatan ekonomi, perindustrian, perdagangan yang dapat menambahkan peluang, pekerjaan dan membangunkan perumahan yang sesuai dan selesa. Namun, bukan semua kewujudan sesebuah bandar dapat membantu untuk mencapai matlamat pembangunan negara dan kesejahteraan masyarakat kerana tidak semua proses pertumbuhan bandar akan meninggalkan kesan yang baik. Sebaliknya, terdapat pelbagai masalah yang wujud sama ada dari segl sosial, ekonomi dan persekitaran kawasan berkenaan (Ibrahim, 1991). Semenjak Bandar Darulaman diwujudkan pada tahun 1996, tiada kajian dilakukan berkenaan dengan kampung-kampung tradisional, kecuali bancian penduduk negara yang diadakan selama sepuluh tahun sekali.Walau bagaimanapun, banci penduduk negara tidak mengkaji persoalan seperti penyakit sosial, kemudahan asas , dan seumpamanya.Justeru, artikel ini akan cuba mengkaji kesan limpahan pembangunan Bandar Darulaman terhadap kampung-kampung tradisional yang terhampir dengan bandar tersebut.