Pengurusan risiko perantaraan bank-bank di Malaysia: Isu dan cabaran - Ahmad, Nor Hayati; Engku Chik, Engku Ngah Sayudin (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2002)
Artikel ini cuba membuat penilaian awal terhadap pengurusan risiko perantaraan oleh perantara kewangan di Malaysia terutamanya dalam krisis ekonomi yang baru berlaku. Melalui penilaian ini, ia mengenengahkan isu dan cabaran yang dihadapi dan keperluan yang perlu diatasi oleh bank-bank di Malaysia dalam era baru perbankan moden. Teori dan karya berkaitan dikemukakan sebagai latar belakang artikel.Hasil kajian menunjukan bahawa risiko perantaraan bank-bank di Malaysia semasa tempoh krisis secara relatifnya adalah tinggi dengan purata nisbah hutang tidak berbayar sebanyak 6.16% dan sisihan piawai sebanyak 2.80.