Persepsi kepuasan pelanggan terhadap produk sistem perbankan Islam (SPI) bank Islam dan konvensional - Hamed, Abu Bakar; Md Hussain, Muhammad Nasri; Othman, Azizah; Mat, Ab Wahab; Yusuf, Sharifah (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2009)
Sisrem perbankan Islam (SPI) merupakan salah satu bidang dalam pengurusan muamalat Islam. Perkembangan di Malaysia berdasar kepada kesedaran permintaan masyarakat terhadap suaru sistem yang bebas daripada unsur gharar dan riba. Selain itu, kerajaan juga memberi galakan dan menerapkan nilai Islam dalam sektor awam dan juga swasta. Kini,terdapat tiga buah institusi perbankan Islam di Malaysia iaitu Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) dan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Syed Mohd.Ghazali Wafa, Muhamad Nasri, & Mohd Hizam, 2003).Jumlah bank Islam tersebut bertambah pada tahun 2005 dengan RHB bank Islam, Bank Tijari dan akan terus bertambah mengikut kelulusan bank negara. Sementara itu, semua bank konvensional juga menawarkan produk SPI sekali gus mewujudkan persaingan dengan bank Islam.