Sistem sokongan pemutusan pintar dalam perubatan - Wan Ishak, Wan Hussain; Siraj, Fadzilah; Othman, Abu Talib (2002)
Perubatan merupakan salah satu bidang penting dalam pembangunan mayarakat dan negara. Walau bagaimanapun, kekurangan tenaga pakar dalam bidang ini boleh menjejaskan kestabilan kesihatan masyarakat. Oleh itu, bagi mengatasi masalah tersebut pendekatan alternatif termasuklah penggunaan sistem pemutusan berkomputer diperlukan. Penggunaan sistem pemutusan membantu pengamal perubatan membuat keputusan awal tanpa memerlukan kehadiran pakar perubatan. Serta kerja ini membincangkan aplikasi kepintaran buatan dalam sistem sokongan pemutusan perubatan. Teknik Kepintaran Buatan yang digunakan berupaya untuk mensimulasikan tenik dan langkah yang diambil oleh pakar perubatan sewaktu merawat pesakit. Melalui kaedah masa dan penggunaan kepakaran pakar perubatan dapat dioptimumkan.