Pemikiran keagamaan dalam puisi “Khutbah II” dan “Iktikaf 2” = Religious thoughts in “Khutbah II” and “Iktikaf 2” poems - Beden, Sara (UUM Press, 2025)
Sajak berfungsi sebagai saluran dan wahana dalam menyampaikan mesej dan amanat kepada masyarakat sarwajagat. Walau bagaimanapun, amanat dan mesejnya wajar mengalami anjakan paradigma atas faktor keperluan milieu yang sudah mengalami evolusi atas desakan dan tekanan kehidupan pada abad ke-21 yang semakin mencabar. Kehidupan pada era ini menuntut manusia untuk bersaing mengejar urusan duniawi untuk kepentingan material demi keselesaan hidup sehingga lupa nilai-nilai mulia yang mengakibatkan mereka terjebak ke kancah yang dimurkai Allah. Oleh itu, sewajarnya penciptaan genre sastera memberikan penekanan terhadap aspek keagamaan agar manusia memberikan perhatian terhadap nilai murni ke arah pembentukan akhlak yang mulia. Oleh itu, kajian ini bertujuan mengenal pasti dan menganalisis pemikiran keagamaan dalam sajak “Khutbah II” karya Mustafa Jusoh (2001) dan “Iktikaf 2” karya Naapiee Mat (2001). Kaedah kualitatif diaplikasi sepenuhnya dalam kajian ini dengan memberi fokus terhadap analisis teks. Kerangka teori yang diaplikasi ialah teori Pengkaedahan Melayu yang digagaskan oleh Hashim Awang (1989) yang membincangkan dua aspek utama, iaitu alamiah dan keagamaan. Walau bagaimanapun, kajian ini dibataskan dengan menggunakan pengkaedahan keagamaan sahaja. Dapatan kajian memperlihatkan bahawa kedua-dua sajak sarat dengan pemikiran keagamaan yang signifikan menerusi penganalisisan terhadap rangkap dan baris-baris sajak tersebut. Pemikiran keagamaan ini diperlihatkan menerusi unsur-unsur dakwah yang memandu umat Islam ke jalan yang diredai Allah, pengajaran dan nilai moral positif sebagai panduan masyarakat sarwajagat dan nilai estetika yang digunakan oleh penyajak bagi menyampaikan pemikirannya. Kesimpulannya, kedua-dua sajak bukan sahaja berupaya memprojeksikan pemikiran keagamaan malahan menyirati mesej yang menjadi gagasan pengarang dalam penciptaannya untuk tujuan mentarbiyah umat manusia khususnya dalam era revolusi industri 4.0.