Implementasi kepintaran buatan dalam perubatan - Wan Ishak, Wan Hussain; Siraj, Fadzilah; Othman, Abu Talib (2001)
Perubatan merupakan bidang penting bagi mengimbangi taraf kesihatan masyarakat dengan pembangunan negara. Ini kerana masyarakat yang sihat dan aktif merupakan tunggak utama dalam pembangunan negara. Pembangunan dan penyelidikan di samping, penghasilan tenaga polar dalam bidang perubatan merupakan program berterusan yang perlu dilaksanakan bagi menghasilkon teknologi perubatan yang terkini dan pakar perubatan yang berpengalaman serta berkaliber. Salah satu teknologi yang sering mendapat perhatian para penyelidik dalam penyelidikan dan pembangunan sistem perubatan ialah Kepintaran Buatan. Kepintaran buatan(Artificial Intelligence) atau ringkasnya AI rnerupakan salah satu cabang komputer sains yang mengsimulasikan kaedah atau cara manusia berfikir dan bekerja. Teknik-teknik kepintaran buatan seperti rangkaian neural, logik kabur, sistem pakar merupakan antara teknik yang sering digunakan dalam aplikasi perubatan. Kertas kerja ini membincangkan penggunaan Rangkaian Neural; kepentingan dan potensinya dalam penyelidikan dan pembangunan aplikasi perubatan. Selain itu, keperluan dan peranan pakar perubatan dalam penyelidikan dan pembangunan sistem perubatan pintar juga dibincangkan.