Masyarakat perdagangan dan perindustrian bumiputera: Mengharungi cabaran globalisasi - Shakrani, Mohd Saharudin; Abu Bakar, Abu Sufian (Sekolah Pengurusan, Universiti Utara Malaysia, 2002)
Agenda menyusun semula masyarakat tanpa mengira kaum dan usaha mengurangkan kemiskinan terus menjadi fokus utama dalam setiap dasar kerajaan. Setelah tamat Dasar Ekonomi Baru (DEB), matlamat pengagihan kekayaan negara masih tidak mampu dibereskan sepenuhnya. Ekoran dari itu Rancangan Jangka Panjang Kedua telah memperkenalkan satu dasar baru yang dikenali sebagai Dasar Pembangunan Nasional(DPN). Di antara matlamat utama dasar tersebut adalah untuk melahirkan Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (MPPB) yang berdaya saing agar matlamat pemilikan kekayaan negara sebanyak 30% dapat dicapai. Cabaran globalisasi dan serangan spekulator mata wang asing pada tahun 1997 telah menghakis sebahagian besar keupayaan masyarakat yang dibentuk ini. Hakikat ini mungkin mudah difahami kerana kebanyakan dari MPPB yang dibentuk ini adalah lahir dari bantuan dan subsidi kerajaan dan bukan kerana bakat dan kemampuan usaha yang sebenar. Kadar kemiskinan di kalangan kaum bumiputera masih ketara malah pencapaian akademik serta penyertaan dalam sektor profesional masih ketinggalan. Dalam kertas kerja ini, penulis akan menganalisis serta melihat sejauh manakah kekuatan serta daya tahan MPPB ini dalam mengharungi cabaran globalisasi dan seterusnya mampu bersaing bukan hanya di peringkat tempatan tetapi juga di peringkat antarabangsa.