Globalisasi pasaran modal Islam di Malaysia - Shakrani, Mohd Saharudin; Ismail, Abd Ghafar (IBS Buku, 2004)
Perjanjian am perdagangan dan perkhidmatan (GATS) telah menghasilkan iltizam Malaysia untuk membuka capaian negara lain dalam industri-industri perbankan, insuran dan sekuriti.Pada akhir 1999, sebanyak 14 bank perdagangan, 4 syarikat kewangan dan 10 syarikat insuran dipunyai sepenuhnya oleh warga asing. Disamping itu, penyertaan ekuiti warga asing dalam bank perdagangan dan insuran tempatan juga menggalakkan dengan 12 bank perdagangan, tujuk syarikat kewangan, satu bank saudagar dan lapan syarikat insuran mempunyai penyertaan asing. Pada akhir 2001, sebanyak 40% daripada jumlah aset bank perdagangan dipunyai oleh bank asing. Keadaan yang sama juga dilaporkan di syarikat insuran, dengan bahagian yang dikuasai oleh warga asing masing-masing berjumlah 74% dan 34% daripada premium insuran nyawa dan insuran am.